Blog

Kaju Meyvesi Nedir?

Kaju meyvesi nedir? Kaju meyvesi nerede yetişir? Gerçek kaju meyvesi nasıl anlaşılır? Kaju meyvesinin besin değeri nedir? Hepsi ve daha fazlası için yazımızı incelemeyi unutmayın!🧡

Kaju Meyvesi Nedir?
Paylaş
  • 24
  • 2
  • Kaydet

Kaju Meyvesi Nedir?

Kaju meyvesi, Anacardium occidentale adlı ağacın ürettiği, tropikal iklimlere özgü bir meyvedir. Aslında “kaju” olarak bildiğimiz şey çekirdektir; meyvesinin içinde yer alan tohum kurutularak ve özel işlemlerden geçirilerek tüketilir.

Kaju Meyvesi Nerede Yetişir?

Kaju, özellikle Brezilya, Hindistan, Vietnam, Nijerya ve Tanzanya gibi tropikal bölgelerde yetişir. Bugün dünyada en büyük kaju üreticileri Hindistan ve Vietnam’dır. Türkiye’de yetişmeyen kaju, ithal olarak yurt dışından temin edilir.

Kaju Meyvesi Hangi Ağaçta Yetişir?

Kaju, Anacardium occidentale adlı tropikal bir ağaçta yetişir. Bu ağaç hem kaju elması (meyve kısmı) hem de kabuğunda bulunan sert tohum (kaju fıstığı) verir.

Gerçek Kaju Meyvesi Nasıl Anlaşılır?

Gerçek kaju çekirdeği, kavrulduğunda veya çiğ tüketildiğinde kendine özgü yumuşak, hafif tatlı bir aromaya sahiptir. Kaliteli kaju:

  • Bütün halde olur, çok kırık içermez.
  • Beyaz veya krem rengine yakındır, çok sarımsı veya kararmış olmamalıdır.
  • Hafif tatlımsı ve yağlı dokudadır.

Kaju Meyvesinin Besin Değeri Nedir?

100 gram kajunun ortalama besin değerleri:

  • Enerji: 553 kcal
  • Protein: 18 g
  • Yağ: 44 g (çoğunluğu sağlıklı doymamış yağlar)
  • Karbonhidrat: 30 g
  • Lif: 3.3 g
  • Mineraller: Magnezyum, fosfor, çinko, bakır ve demir açısından zengindir.

Kaju Meyvesinin Faydaları Nelerdir?

  • Kan şekerini dengede tutarak diyabet gelişme riskini azaltabilir.
  • Beyin fonksiyonlarını destekler, hafızayı güçlendirir.
  • Antioksidan yapısıyla kansere karşı koruyucu etki gösterebilir.
  • Vücuttaki iltihaplanmaları azaltarak bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Cildin elastikiyetini artırır, daha sağlıklı bir görünüm kazandırır.
  • Vücudu hastalıklara karşı dirençli hale getirir.
  • Migren kaynaklı baş ağrılarını hafifletmeye yardımcı olabilir.
  • Lif açısından zengin yapısıyla sindirmi kolaylaştırır, bağırsak sağlığını destekler.
  • Magnezyum ve fosfor içeriğiyle kemiklerin güçlenmesine destek olur.
  • Uzun süreli tokluk sağlayarak kilo kontrolüne yardımcı olur.
  • İçerdiği sağlıklı yağlar sayesinde kalp ve damar sağlığını korur.

Kaju Meyvesi Nasıl Saklanmalıdır?

  • Oda sıcaklığında serin, kuru ve karanlık bir yerde 1-2 ay saklanabilir.
  • Daha uzun süre dayanması için hava almayan kavanozlarda buzdolabında saklamak idealdir.
  • Dondurucuda saklandığında 6 aya kadar tazeliğini korur.

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

29B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Balık & Deniz Ürünleri Ve Anadolu'da Kış Hazırlıkları

İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.

20B Görüntüleme
Cheesecake Nedir ve Nereden Gelmiştir?

Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?

48B Görüntüleme