- Tarifler
- Tatlı Tarifleri
- Şerbetli Tatlı Tarifleri
- Cevizli Kalburabastı Tarifi
Tarif
Cevizli Kalburabastı Tarifi
Bayram sofralarının gözdesi: Kalburabastı!✨ İrmikli hamuruyla dışı kıtır, içi yumuşacık dokusuyla damaklarda iz bırakan bu klasik lezzet, şerbetli tatlılar arasında her zaman özel bir yere sahip. Geleneksel mutfağın en sevilen tatlılarından kalburabastı, şıklığı ve lezzetiyle bayram sofralarına zarafet katıyor. Peki, "Kıyır kıyır kalburabastı tarifi nasıl yapılır?", "Evde kalburabastının en pratik hali nedir?" İşte tüm detaylar…🧡😍
50 Dakika
4-6 Kişilik
Şerbetli Tatlı Tarifleri
Fırın, Karıştırma
Paylaş
- 1B
- 9
- Kaydet
Cevizli Kalburabastı Tarifi Malzeme Listesi
Ölçü Birimleri Dönüştürme Tablosu için tıklayın
Şerbeti için:
600 ml su
600 g toz şeker
2-3 damla limon suyu
Hamuru için:
200 ml zeytinyağı
100 g irmik
1 adet portakal kabuğu rendesi
50 ml portakal suyu
5 g karbonat
360 g un
150 g ceviz içi
Cevizli Kalburabastı Tarifi Nasıl Yapılır?
- 1Şerbet için: Bir tencereye su ve toz şekeri alın, orta ateşte karıştırarak kaynamaya bırakın. Kaynamaya başladıktan sonra altını kısın ve yaklaşık 20 dakika kadar hafifçe kaynatmaya devam edin. Ocaktan almadan hemen önce limon suyunu ekleyin, karıştırıp ocaktan alın. Şerbeti oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
- 2Hamur için: Fırını 180°C fanlı ayarda ısıtın. Geniş bir karıştırma kabına zeytinyağı, irmik, portakal kabuğu rendesi, portakal suyu ve karbonatı alın. Malzemeleri karıştırdıktan sonra elenmiş unu azar azar ekleyerek yumuşak, ele yapışmayan bir hamur yoğurun.
- 3Hamuru eşit büyüklükte 18 bezeye ayırın. Her bezeyi avuç içinde hafifçe bastırarak açın. Ortasına cevizden koyun. Kenarlarını kapatarak oval şekil verin. Üst yüzeylerine çatal yardımıyla çapraz çizgiler çizerek geleneksel kalburabastı deseni oluşturun.
- 4Kalburabastıları, yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 180°C fırında 25-30 dakika, üzerleri altın rengi alana kadar pişirin.
- 5Fırından çıkan sıcak tatlıların üzerine soğumuş şerbeti gezdirerek dökün. Oda sıcaklığında 1-2 saat şerbetini çekmesi için dinlendirin. Üzerine ceviz içi serpiştirerek servis edin, afiyet olsun!
Cevizli Kalburabastı Tarifi Püf Noktası

Kısık Ateş Akademi
Moderatör
4.0
4 Değerlendirme
Tarifi değerlendirmek ister misiniz?
Benzer Tatlı Tarifleri
Yorumlar
Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.