Tarif

Geleneksel Aşure Tarifi

Muharrem ayı, paylaşmanın ve birlikteliğin simgesi olan aşure geleneğiyle taçlanır. Bu özel lezzet, birbirinden değerli bakliyat, kuru meyve ve baharatların uyumuyla ortaya çıkar. Peki, geleneksel aşure tarifi nasıl yapılır? Aşure tarifi malzemeleri nelerdir? Aşureyi evinizde en doğru şekilde yapmak, kültürümüze bu lezzetli dokunuşu taşımak için işte detaylar… 🧡
90 Dakika
10-12 Kişilik
Tatlı Tarifleri
Tencere
Paylaş
  • 930
  • 4
  • Kaydet

Geleneksel Aşure Tarifi Malzeme Listesi

Ölçü Birimleri Dönüştürme Tablosu için tıklayın
150 g aşurelik buğday
80 g kuru fasulye
80 g nohut
3-4 lt temiz içme suyu
75 g kuru kayısı
75 g kuru incir
70 g kuru üzüm
1 adet portakal kabuğu rendesi
600 g toz şeker
Üzeri için: nar, yer fıstığı, kavrulmuş susam

Geleneksel Aşure Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Akşamdan aşurelik buğdayı, kuru fasulyeyi ve nohutu bol suyla yıkayıp, her birini ayrı ayrı kaplarda ıslatın.
  • Ertesi gün, aşurelik buğday, kuru fasulye ve nohutu ayrı tencerelere alın. Üzerlerini geçecek kadar içme suyu ekleyin ve yumuşayana kadar haşlayın. Piştikten sonra sularını süzerek bir kenarda bekletin.
  • Kuru kayısı ve kuru inciri küçük küpler halinde doğrayın. Kuru kayısı, kuru incir ve kuru üzümü ayrı kaplarda yaklaşık 1 saat suda bekletin. Ardından sularını süzün. Portakalın kabuğunu rendeleyin.
  • Haşlanmış nohut ve kuru fasulyeyi buğdayın olduğu tencereye ekleyin. Orta ateşte 10-15 dakika kaynatın. Ardından doğranmış kuru meyveleri ve portakal kabuğunu ilave edin.
  • Kuru üzümler şişip yüzeye çıkmaya başladığında toz şekeri ekleyin. Şeker eriyene kadar nazikçe karıştırarak kısık ateşte bir taşım kaynatın. Ocaktan alın.
  • Aşureyi kaselere paylaştırın. Üzerine isteğe bağlı olarak nar taneleri, dövülmüş yer fıstığı ve kavrulmuş susam serpiştirin. Dilerseniz tarçın da ekleyebilirsiniz. Sıcak ya da soğuk olarak servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun!

Geleneksel Aşure Tarifi Püf Noktası

Aşure Yapmanın Püf Noktaları:

1.Bakliyatları İyi Islatın:
Kuru fasulye, nohut ve buğdayı mutlaka bir gece önceden bol suyla ıslatın. Böylece hem pişmeleri kolaylaşır hem de sindirimi daha hafif olur.
2.Pişirme Suyu Önemli:
Bakliyatları haşlarken suyunu tamamen dökmeyin. Özellikle buğdayın haşlama suyunu aşurede kullanmak, lezzet ve besleyicilik açısından önemlidir.
3.Malzemeleri Ayrı Ayrı Pişirin:
Her malzemenin pişme süresi farklıdır. Nohut ve kuru fasulyeyi ayrı, buğdayı ayrı haşlamak, pişme sorunlarını önler.
4.Şekeri Doğru Zamanda Ekleyin:
Şekeri, kuru meyveler yumuşadıktan sonra ve aşure kaynamaya devam ederken ekleyin. Erimeden önce fazla karıştırmamak, aşurenin parlak kalmasını sağlar.
5.Kuru Meyveleri İyi Hazırlayın:
Kuru kayısı, incir ve üzümü önceden suda bekletmek, yumuşamalarını sağlar ve aşureye tatlılık katar.
6.Aromalar İçin Portakal Kabuğu veya Tarçın Ekleyin:
Portakal kabuğu rendesi veya tarçın, aşurenin aromasını zenginleştirir. Fazla koymamaya dikkat edin, aromalar baskın olmamalı.
7.Servis Öncesi Üzeri İçin Çeşitli Malzemeler Kullanın:
Nar taneleri, kavrulmuş susam, yer fıstığı ve tarçın gibi malzemeler aşurenin hem görselliğini hem de lezzetini artırır.

Kaynakça: https://www.kapurcukmarket.com/urun/kapurcuk-marmaris-kultur-ve-gastronomi/

Hemen Tıkla, Alışverişe Başla!

PınarOnline’da birbirinden avantajlı kampanyaları kaçırma!

Kısık Ateş Akademi
5.0
2 Değerlendirme

Tarifi değerlendirmek ister misiniz?

Benzer Tatlı Tarifleri

Ömür Akkor
Ömür Akkor
Yemek Araştırmacısı ve Seyyah
Külah Pasta Tarifi
40 Dakika
4-6 Kişilik
22B Görüntüleme
Gülçin Kaya
Gülçin Kaya
Pınar - Demo Şefi
Bal Kabaklı Tarçınlı Waffle Tarifi
16B Görüntüleme
Alper Tuğrul Ünlütürk
Alper Tuğrul Ünlütürk
Havuş Lokantası - Kurucu Ortağı
Rize Helvası Tarifi
130 Dakika
4-6 Kişilik
27B Görüntüleme

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.