Tarif

Pizza alla Pala Tarifi

Taş fırın lezzetini evinize taşıyan, çıtır tabanlı ve bol sebzeli enfes bir pizzaya kim hayır diyebilir? 🍕İtalya’nın sokak lezzetlerinden ilham alan Pizza alla Pala, yüksek su oranlı özel hamuruyla dışı çıtır çıtır, içi ise hafif ve yumuşacık bir dokuya sahip. Patlıcan, kabak, kapya biber gibi sebzeler; mozzarella peyniri ve taptaze fesleğenle buluşarak damaklarda iz bırakan bir deneyime dönüşüyor. Peki, Pizza alla Pala tarifi nasıl yapılır? 🍕 İşte tüm detaylar…🤩
75 Dakika
4-6 Kişilik
Pizza Tarifleri
Fırın
Paylaş
  • 1B
  • 3
  • Kaydet

Pizza alla Pala Tarifi Malzeme Listesi

Ölçü Birimleri Dönüştürme Tablosu için tıklayın
Hamur için:
500 g Özmen Renata Unu
5 g yaş maya
10 g bal
400 ml soğuk su
14 g tuz
Üzeri için:
klasik pizza sosu
patlıcan, kabak, kapya biber, kaliforniya biberi, çeri domates
mozzarella peyniri
taze fesleğen yaprakları
sızma zeytinyağı

Pizza alla Pala Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Geniş bir yoğurma kabına un, yaş maya ve balı alın. Soğuk suyu azar azar ekleyerek karıştırmaya başlayın.
  • Hamur toparlanmaya başladığında tuzu ve kalan suyu ekleyerek yoğurmaya devam edin. Yoğurma süresi toplamda 20-24 dakikayı bulacaktır. Hamur pürüzsüz ve hafif yapışkan bir kıvamda olmalı.
  • Hamuru unlanmış tezgaha alın, birkaç kez katlayarak toparlayın. Streç filmle üzerini örtün ve oda sıcaklığında yaklaşık 20 dakika dinlendirin. (1.dinlendirme)
  • Dinlenen hamuru bolca pirinç unlu bir yüzeye alın ve üzerini örtün ve yaklaşık 5,5 saat dinlendirin. (2.dinlendirme)
  • Süre sonunda üzerini açın ve 20 dakika daha hamuru açık şekilde dinlendirin. (3.dinlendirme)
  • Sebzeler için, geniş bir tavaya biraz zeytinyağı alın. Önce dilimlenmiş patlıcanları tek başına tavada yumuşayıp renk alana kadar soteleyin, ardından bir tabağa alın. Aynı tavada bu kez kabak dilimlerini hafif yumuşayana kadar pişirip ayrı bir kenara alın. Aynı şekilde doğranmış kapya ve kaliforniya biberlerini birlikte ya da ayrı ayrı hafif soteleyerek tabağa alın. Son olarak çeri domatesleri, sadece birkaç dakika sotelenip kabukları çatlamaya başladığında ocaktan alın. (Her sebzeyi ayrı ayrı sotelemek, hem ideal pişme kıvamını yakalamanızı sağlar hem de pizzanın üzerinde düzenli ve estetik bir şekilde yerleştirmenize imkan tanır.)
  • Dinlenen pizza hamurunu elinizle nazikçe dikdörtgen formda açın. Üzerine klasik pizza sosunu bir tabaka halinde yayın. Sotelediğiniz sebzeleri düzenli şekilde yerleştirin. Son olarak mozzarella parçalarını serpiştirip üzerine zeytinyağı gezdirin.
  • Önceden ısıtılmış taş fırında ya da pizza taşında, 10-12 dakika pişirin. Kenarları kızarıp altı çıtır olunca fırından alın.
  • Fırından çıkan pizzanın üzerine taze fesleğen yaprakları serpiştirin. Son bir kez zeytinyağı gezdirip sıcak sıcak dilimleyerek servis edin. Afiyet olsun.

Pizza alla Pala Tarifi Püf Noktası

  • Tarif videomuza, Kısık Ateş Akademi TV (YouTube) kanalımızdan ulaşabilirsiniz.

Pizza alla Pala’yı evde taş fırın lezzetinde pişirmek için:

  • Fırın taşı ya da pizza çeliği kullanın ve fırını en az 45 dakika önceden en yüksek derecede ısıtın.
  • Pirinç unu, pizzanın altını ekstra çıtır yapar, bu adımı atlamayın.
  • Sebzeleri önceden sotelemek, pişirme süresince hamurun sulanmasını önler.
  • Fırın tepsisi kullanacaksanız, ters çevrilmiş ve önceden ısıtılmış tepsi iyi bir alternatiftir.

Pizza Sosu Nasıl Yapılır?
Domatesleri ezerek bir kaseye alın. Zeytinyağı, tuz ve isteğe bağlı olarak sarımsak ile fesleğeni ekleyin. Karıştırın ama pişirmeyin. Pizza sosu çiğ kullanılır; pizza hamurunun üzerine sürüldükten sonra, fırında pizzayla birlikte pişer. Bu, sosun tazeliğini ve domatesin doğal lezzetini korur.

Pizza alla Pala Yapmanın Püf Noktaları:

  • Yüksek su oranlı hamur: Bu pizzanın sırrı %75-80 hidratasyon oranında bir hamur kullanmaktır. Yani, 500 g un için 375-400 ml su idealdir. Bu hamur yumuşak, nemli ve oldukça elastik olur.
  • Hamurun dinlendirilmesi: Uzun süre (tercihen buzdolabında 12–24 saat) mayalanan hamur, daha iyi lezzet ve doku kazandırır. Bu süreçte gluten yapısı gelişir, aromalar derinleşir.
  • Pirinç unu kullanımı: Hamuru açmadan önce altına serpilecek pirinç unu, pişerken tabanının daha çıtır olmasını sağlar ve hamurun fırına yapışmasını önler.
  • Doğru pişirme yüzeyi: Pizza alla Pala taş fırında pişirilir, ancak ev tipi fırınlarda pizza taşı veya döküm tava ile benzer sonuç alınabilir. Fırının mutlaka önceden yüksek sıcaklığa ısıtılmış olması gerekir.
  • Sebzeleri önceden sotelemek: Özellikle patlıcan, kabak ve biber gibi sebzeleri önceden hafifçe sotelemek, pizzanın üzerinde fazla su bırakmalarını önler.
  • Fırından çıktıktan sonra taze dokunuşlar: Taze fesleğen, roka, burrata gibi malzemeleri fırından çıktıktan sonra eklemek pizzaya hem şıklık hem de aroma katar.

Hemen Tıkla, Alışverişe Başla!

PınarOnline’da birbirinden avantajlı kampanyaları kaçırma!

Kısık Ateş Akademi
5.0
2 Değerlendirme

Tarifi değerlendirmek ister misiniz?

Benzer Hamur İşi Tarifleri

Kıvırcık Şef 〡 Vildan Tünay
Kıvırcık Şef 〡 Vildan Tünay
Pasta Şefi & Dijital İçerik Üreticisi
Enginarlı Pizza Tarifi
75 Dakika
6-8 Kişilik
19B Görüntüleme
Deniz Mahsullü Lavaş Pizza Tarifi
22B Görüntüleme
Pizza Neapolitan (Napolitan) Tarifi
2B Görüntüleme

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.