Yaşar Üniversitesi'nin öncülük ettiği Gıda Atıklarından Yenir Bir Öğün Yarışması için hazırlamış olduğum projemin ana maddesi eminim ki hepimizin severek tükettiği muz. İlk olarak yumuşak kısmını keyifle tükettiğimiz muzun atık olan kabuk kısmını nasıl değerlendirebileceğimi düşünmeye başladım. Aklıma ilk gelen fikir kabuğunu kek içinde kullanarak tropikal bir lezzet elde etmek oldu fakat biraz araştırma yaptığımda bu tekniğin daha önceden kullanılmış olduğunu gördüm. Ben de muz kabuklarını paneleyerek kızgın yağda değerlendirmeye karar verdim. İlk olarak muzun yumuşak kısımlarını kullanarak banana bread yaptım. Muz kabuklarını da,birkaç küçük şerit ve büyük bir ana parça şeklinde kestim. İnce çubuk şeklindeki muz kabuklarımı paneleyip kızarttıktan sonra karamelize ettiğim şekerimle şekerleme haline getirdim. Diğer ana parçayı ise başka bir teknikle daha sulu ve yumuşak bir şekilde pişirmek istedim. Bunun için dekaramelize olup dışının kararmasını ve içinin kurumasını engellemek için paneleme yaparken şeker adımını atlayarak pişirdim. En sonunda elimde şerit şekerlemelerim, yumuşak ve sulu yapısını kaybetmemiş ama muz kabuğunun acımtırak aromasını da hissettirmeyen, banana bread'in yanına çok yakışan bir atıştırmalığım olmuştu. Umarım denemeye değer bulursunuz,şimdiden afiyet olsun.
Banana Bread için;
3 adet muz
2 adet yumurta
200 gram toz şeker
245 gram un
80 gram yoğurt
2 çay kaşığı kabartma tozu
1/2 çay kaşığı karbonat
1/2 çay kaşığı deniz tuzu
1 yemek kaşığı tarçın
75 gramtereyağı
1 çay kaşığı vanilin
Muskat
180 derecede 45 dakika pişirmek yeterli olacaktır.
Muz kabuğu için;
Un
Yumurta
Şeker