Blog

A Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

A vitamini, vücudumuz için hayati öneme sahiptir. Bu vitaminin yetersiz alınması çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir ve yaşam kalitesini düşürebilir. Şimdi, hangi besinlerin A vitamini açısından zengin olduğuna bir göz atalım.

A Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?
Paylaş
  • 5B
  • 21
  • Kaydet

A Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

A vitamini yağda eriyen bir vitamin türü olup besin ya da takviye şeklinde mutlaka karşılanması gereken vitaminlerdendir. A vitamininden eksik kalmak çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasına sebep olabilir, yaşam kalitesini düşürebilir. A vitamininin açık sarı rengi ve karotenin koyu kırmızı rengi, içinde bulundukları besinlere rengini vermektedir.

Peki, A vitamini hangi besinlerde bulunur?

Kırmızı et: Dalak, beyin, karaciğer.

Beyaz et: Tavuk, ördek, hindi, kaz.

Deniz ürünleri: Havyar, ton balığı, ıstakoz, balık, yosun, karides.

Hayvansal gıdalar: Süt ürünleri, yumurta.

Meyveler: Kayısı, greyfurt, mandalina, havuç, limon, kivi, avokado, mango, vişne, ananas, nar, böğürtlen, kiraz, çilek, yaban mersini.

Yeşillikler: Maydanoz, roka, marul, ıspanak, nane, tere, dereotu, soğan, sarımsak, lahana, brokoli, karnabahar ve benzeri yeşil yapraklı sebzeler, yeşillikler.

Tahıllar: Mısır, buğday, yulaf, pirinç, bulgur gibi tahıllar.

Baklagiller: Kuru fasulye, mercimek, bakla, soya fasulyesi, maş, barbunya vb. baklagiller.

Tohumlar: Kabak çekirdeği, ayçiçeği çekirdeği, fıstık, fındık, ceviz vb. sağlıklı yağ barındıran tohumlar.

Yağlar: Hindistan cevizi yağı, susam yağı, zeytinyağı, avokado yağı, fındık yağı, ceviz yağı, çörekotu yağı vb. sağlıklı yağlar.

A Vitamini ve Sağlığa Faydaları

Görme bozukluğunu önlemeye yardımcı olur

A vitamini göz sağlığı için temel destekleyici vitaminlerdendir. Gece körlüğü ve yaşa bağlı gelişen görme bozukluklarına karşı önleyici destek sağlayan A vitamini özellikle karanlıkta görme yeteneğini iyileştirmeye yardımcı olur. Eksikliğinde "gece körlüğü" olarak bilinen karanlıkta görüş kaybı ortaya çıkmaktadır. Eksiklik süresi uzadıkça ‘bitot lekesi’ görülmektedir.

Bağışıklık sistemini destekler

A vitamini, vücudun solunum yolu, göz, sindirim sistemi ve üreme organlarında bulunan mukus bariyerlerinin üremesine destek olur. Mukus bariyerleri ise bağışıklık sistemini destekler, vücudun doğal bir koruma mekanizması geliştirmesine yardımcı olur. A vitamini mukus salgılarını dolayısıyla bağışıklık sisteminin güçlenmesini, vücudun hastalıklara karşı daha dirençli olmasını destekler.

Cilt hastalıklarını önlemeye destekçidir

Egzama, akne, siyah nokta gibi çeşitli cilt problemlerine karşı A vitamini destekleyici rol oynar. A vitamini, ciltte gelişen aşırı kuruluğun önüne geçmeye çalışır. A vitamini eksikliğinde cilt gözenekleri ve yağ bezleri tıkanarak akneye zemin hazırlar. Düzenli A vitamini almak bu tıkanıklığı önlemeye, sağlıklı cilt yapısına sahip olmaya destek sağlar.

Üreme sağlığını destekler

Kadın ve erkek üreme sağlığını korumaya yardımcı olan A vitamini, embriyonun sağlıklı bölünmesine ve gelişmesine destek sağlar. A vitamini yumurta ve sperm hücrelerinin ideal kalitede olmasını sağlar.

Kemik sağlığının koruyucu yardımcısıdır

Sağlıklı kemik gelişimi için vitamin ve mineraller ideal bir destekçidir. A vitamini, kemiklerin büyümesinde, gelişmesinde, sağlam yapıya kavuşmasında etkili bir yardımcıdır. Güçlü ve sağlıklı kemik gelişimi için kalsiyum ve D vitaminiyle birlikte A vitamininin de alınması gerekir.

Günlük A Vitamini İhtiyacı

Vitamin ve minerallerin günlük alım miktarı kişilere göre değişkenlik gösterir. Sağlıklı yaşam idealinde çocuk, yetişkin, kadın- erkek bireylerin alması gereken günlük A vitamini ihtiyacı farklıdır. Bu durumda belirlenen alım miktarları şöyledir;

  • Kandaki retinol miktarı;
  • 30 ve üzere mcg/dl TOKSİK
  • 30 mcg/dl YETERLİ
  • 20 mcg/dl altı YETERSİZ
  • 10 mcg/dl altında depolar BOŞ kabul edilmektedir.
Gamze Şanlı Ak
Gamze Şanlı Ak
Doktor Diyetisyen (PhD) - Nişantaşı Üniversitesi Gastronomi Bölüm Başkanı

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Oytun Dağlı
Oytun Dağlı
BTA Yiyecek&İçecek Hizmetleri - Chef
Çölyak Hastalığı Nedir? Glütensiz Yiyecekler Nelerdir?

Çölyak hastalığı nedir?

69B Görüntüleme
Porselen Demek Sağlık Demektir

Porselen nedir, özellikleri nelerdir?

22B Görüntüleme
İlkay Gök
İlkay Gök
Dr. Öğr. Üyesi - Okan Üniversitesi Gastronomi Bölüm Başkanı
Balıklardaki Civa Miktarı Sağlığımızı Nasıl Etkiler?

Hangi balıklar zararlıdır? Kimler risk altındadır?

135B Görüntüleme